Sadr anlamı nedir?
sadr – Nişanyan Sözlüğü. ṣadr صَدْر, Arapça ṣdr kökünden gelir “1. göğüs, 2. (mecazi olarak) bir şeyin başı, su kaynağı, meclisin baş köşesi.
Sadr nedir islamda?
Bu ifade, Peygamber’in göğsünün melekler tarafından açıldığını ve kalbinin üstün niteliklerle süslendiğini ifade eder. Sözlükte, “yarmak” anlamına gelen şakk ve “göğüs” anlamına gelen sadr kelimelerinin birleşimi, “göğsün yarılması” anlamına gelir.
Sadır ne demek tasavvufta?
Tasavvufta ilahi bilginin kaynağı olan kalbin yedi mertebesinden biri. Tüm hakları saklıdır.
Sadr ne demek TDK?
Sadr, göğüs anlamına gelse de, yüzyıllardır kullanılan bu ifade, “beden, vücut, insan sağlığı” hatta “kalp” anlamlarını da taşımaktadır. Yani Türkçede göğüs ve sadir vardır.
Sadr makamı nedir?
“Sorumluluğu büyük olan” anlamına gelen vezîr-i âzam terimi, 16. yüzyılın ikinci yarısında yerini, baş, yüksek mevki, başında oturmak ise yüksek bir mevkide bulunmak anlamına gelen “sadr” kökünden türemiş “Sadrazam” terimine bırakmıştır.
Sadr ne demek Osmanlıca?
Bu şekilde Türkçe’de özellikle tasavvuf alanında kullanılır. Sadr ne anlama gelir? Sadr, tam anlamıyla “bir şeyin başlangıcı veya başı”, “göğüs”, “ön”, “kalp” anlamına gelir.
Sadr grubu kimdir?
Hareketin hedeflerini ve felsefesini belirleyen başlıca figür Büyük Ayetullah Muhammed Sadık el-Sadr’dı. Önceki önemli figür Muhammed Bakır el-Sadr’dı. Hareket dindar ve popülisttir. Amacı dini yasalar ve kabile geleneklerinin bir kombinasyonuyla düzenlenen bir toplumdur.
Reddü’l acüz ale’s sadr nedir?
Redd-i matlaya benzeyen “reddü’l-acüz ale’s-sadr” tabiri çok genel bir anlam taşımaktadır. Bu bağlamda “bir beyitin sonundaki kelimeyi ikinci beyitin başında kullanmak” anlamına gelmektedir.
Şerh-i Sadr ne demek?
Hz. Peygamber’in göğsünün melekler tarafından açıldığını ve kalbinin üstün niteliklerle süslendiğini ifade eden ifadedir. Bu form üzerinden sadece OTTOMANLILAR//8-finansal-yapı maddesiyle ilgili mesajların gönderilmesi rica olunur.
Sadır olan günah ne demek?
Yedi ölümcül günahtan biri olan hasedin, kin, iftira, dedikodu, bir yakının başına gelen felaketten dolayı düğün kutlamak ve zenginliğinden dolayı acı çekmek gibi günahları da kapsadığı tespit edilmiştir (Gregory 1850: III-II). /490).
Sadır olsa ne demek?
Dilimize Arapçadan gelen Sadır kelimesi “sudur” kelimesinden türemiştir. “Emanation” kelimesi “ortaya çıkmak”, “tezahür etmek”, “ortaya çıkmak” anlamına gelirken, “sadır” kelimesi “ışıldamak”, “ortaya çıkmak”, “görünür olmak” anlamına gelir. Bu kelimeyi içeren birçok ifade, özellikle Onur-Sadır, edebi eserlerde sıklıkla kullanılır.
Sadır ne demek fıkıh?
Fıkıh usulünün terminolojisinde ikinci dinî delil olan sünnet, Hz. Peygamber’in söz, fiil ve takrirlerini ifade eden bir hüküm kaynağıdır.
Sadr anlamı ne?
Sadr, başlangıç, baş ve kalp anlamına gelen bir ifadedir. Reddü’l-acüz ale’s-sadr, nesirde bir cümlenin veya şiirde bir beyitin sonunda bir kelimenin tekrarı anlamına gelir. Anlamı “sonu başlangıca dönüştürmek”tir.
Sadırlı ne demek?
Mahkemedeki. İçerik: İşemiş. saòsaòlı: Kirli, bakımsız (kadın).
Ya sadri ne demek?
Sadri, Arapça kökenli bir isimdir ve “göğüsten gelen” veya “yürekten gelen” anlamına gelir. Aynı zamanda saf ve samimi duygularla hareket eden bir kişiliği de ifade edebilir.
Sadir ne demek Arapça?
Dilimize Arapçadan giren Sadır kelimesi “sudur” kelimesinden türemiştir. “Emanation” kelimesi “ortaya çıkmak”, “tezahür etmek”, “ortaya çıkmak” anlamına gelirken, “sadır” kelimesi “ışıldamak”, “ortaya çıkmak”, “görünür olmak” anlamına gelir.
Reddü’l acüz ale’s sadr nedir?
Redd-i matlaya benzeyen “reddü’l-acüz ale’s-sadr” tabiri çok genel bir anlam taşımaktadır. Bu bağlamda “bir beyitin sonundaki kelimeyi ikinci beyitin başında kullanmak” anlamına gelmektedir.
Sadrı İslam nedir?
Sadrcı Hareket (Arapça: التيار الصدري, el-Tayyār el-Sadri), Mukteda el-Sadr’ın liderliğindeki bir Irak İslami ulusal hareketidir.
İnşirah-ı Sadr ne demek?
Kaynaklarda “Şakk-ı Sadr” olarak adlandırılan bu mucize, Kur’an-ı Kerim’de “İnşirah” suresinin ilk ayetinde şöyle geçmektedir: “Ey Muhammed! Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?” hitabıyla ifade edilmektedir.