İçeriğe geç

Yaya Yolu Nasıl Yazılır Tdk

Yaya yolu ne demek?

Yaya yolu (kaldırım): Karayolunun, yol kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait taşınmazlar arasında kalan ve sadece yayaların kullanımına ayrılmış kısmıdır. Bisiklet yolu: Karayolunun sadece bisikletlilerin kullanımına ayrılmış kısmıdır.

Kara yolu nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre highway kelimesinin doğru yazımı “road”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Keçi yolu nasıl yazılır TDK?

Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler ayrı ayrı yazılır: keçi yolu, otoyol, köprü yolu.

Yaya geçidi birleşik mi yazılır ayrı mı?

Bu kelime grubunu doğru bir şekilde işleyip yazabilmek için ayrı bir formda olması gerekir. Yani “yaya geçidi” formunda yazılmalıdır.

Yaya yolu işareti nedir?

Zorunlu yaya trafiği işareti TT-39a: Yayaların bu işaretin kurulu olduğu yolu kullanmak zorunda olduğunu belirtir. İşaret ayrıca sürücülere yaya yolunu kullanma yetkisine sahip olmadıklarını bildirir. Zorunlu yaya trafiği işareti, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şekil ve boyuta sahiptir.

Yaya yoluna ne ad verilir?

12) Yaya yolu (yaya geçidi): Karayolunun, yol kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait arazi arasında kalan ve yalnızca yayalara ayrılmış olan kısmıdır.

Deniz yolu nasıl yazılır TDK?

SEAWAY KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla “seaway” birleşik kelimesi olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı by sea olmalıdır.

Çevre yolu nasıl yazılır?

C. Yol ve ulaşımla ilgili bileşik sözcükler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, yol yolu, keçi yolu; köprü yolu, vb.

Hava yolu nasıl yazılır TDK?

“Havayolu” kelimesinin TDK’ya göre yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazıldığına dair tüm detayları derledik. Havayolu kelimesi sıklıkla yanlış kullanılan ve bileşik formda yazılan kelimelerden biridir. Havayolu yazarken bu kelime ayrı yazılmalıdır.

Divan yolu nasıl yazılır?

Divanyolu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray ile devlet kurumları arasındaki protokol için kullanılan caddedir. Topkapı Sarayı’ndaki İmparatorluk Konseyi’ne katılan vezirler, elçiler, yüksek rütbeli paşalar ve diğer yüksek rütbeli memurların buradan geçmesi nedeniyle Divanyolu olarak adlandırılmıştır.

Tren yolu nasıl yazılır TDK?

TDK web sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin “demiryolu” olarak yazıldığı ortaya çıkar. Yaygın olarak kullanılan “demiryolu” yazımı yanlış bir yazımdır. Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı “demiryolu”dur.

Su yolu nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla su yolu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı su yolu şeklinde olmalıdır.

Art arda nasıl yazılır?

Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Semizotu nasıl yazılır?

UYARI: Çiçek dışındaki anlamları olan bakla (renk), nar (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan öksürükotu (barut), sıçan otu (arsenik); sesi kısık olan çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu (dereotu) yan yana yazılmıştır.

Yaya ne anlama gelir?

Yayalar, trafikte yürüyerek veya koşarak hareket eden kişilerdir. Bazı toplumlarda, paten ve kaykay gibi küçük tekerlekli araçlar kullanan kişiler de yaya olarak kabul edilir. Günümüzde, terim çoğunlukla sokakta veya kaldırımda yürüyen kişiler için kullanılır.

Yaya yolu ne kadar olmalı?

YAYA YOLLARI İÇİN TSE STANDARTLARI Ön bahçesi olmayan yapılaşmış caddelerde yaya kaldırımı en az 2,50 metre genişliğinde, ticari, ofis ve resmi daire gibi benzer kullanımların yoğun yaya trafiğine sahip olduğu merkezi iş alanlarında ise kaldırım genişliği en az 2,50 metre, en az 5 metre olmalıdır.

Yaya yolu kaç cm olur?

Ön bahçesi olmayan imar planlı sokaklarda kaldırım en az 2,50 metre genişliğinde olmalıdır. Çok yoğun yaya trafiği olan yerlerde ve merkezi iş bölgelerinde kaldırım genişliği en az 5 metre olmalıdır. Ancak sokak genişliği buna izin vermiyorsa kaldırım genişliği 3 metre olabilir.

Mecburi yaya yolu sonu ne demek?

Zorunlu yaya yolu sonu işareti TT-39b: Yaya yolunun sonunu belirtir. Yaya zorunluluğu yol işaretiyle belirlenen zorunluluğun sona erdiğini belirtmek için kullanılır. Zorunlu yaya yolu sonu işareti, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şekil ve boyuttadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Merveşehir Escort